PENGALAMAN SEMASA MENGHADAPI FINAL PROJECT MULTIMEDIA ~

Aik, tiba2 pula terasa kekok bila nak tulis artikel yang seterusnya ni..hehehe.almaklum la masi baru lagi dalam bab2 penulisan.so
Slow down,.~spontan ja la kan…:P
Anyway sy mmg x lupa peristiwa ni. Sangat bersejarah bagi sy sbb banyak dugaan yang sy lalui sebelum sy buat presentation depan orang ramai..=_= Dalam final project multimedia sy ni, sy pilih “web design” dan sy buat kerja ni secara bkumpulan.Tapi 2  org sahaja. Sy x sangka begitu beraninya sy pilih project ni sedangkan sy masih belum lagi mahir dalam hal2 html ,css, dan dreamweaver.Tapi kerana minat,ada target, dan sahut cabaran,sy belajar plahan2.Sebelum final semi ni,sy ada juga ambil course creative web design tapi itu pun masi noob.~

Screenshot (118)

Screenshot (119)

Screenshot (120)

Screenshot (121)

Memang sy akui website sy ni agak kurang creative. Masih baru dalam dunia dreamweaver.

Untuk final project kami ni,kami hanya d bagi tempoh 3 bulan tuk siapkan kerja. Yang sedihnya, sudalah sy punya project ni  mencabar ,kena byk mgkaji dan gunakan otak, then ada lagi subjek yang perlu sy ambil iaitu 3D dan portfolio. Boleh katakan subjek ni agak berat utk dipelajari terutamanya 3D~. Dahlah guna software yg mmg merumitkan ,bila masuk bab2 render kerja g, fuhhh… sgt2 mcabar keimanan.Tapi at the end, sy cuba trima cabaran ni..Sy set fikiran sy hanya mau buat yg terbaik utk last sem.Walaupun final project itu penting tapi sy x mau 2 subjek ni diabaikan. Sy x mau buat kerja asalkan siap.

Dalam proses kerja ni, mula2 sy cuba aturkan masa tuk siapkan satu persatu..first portfolio..,oh ya terlupa pula sy nak bagitahu.Dalam sem tu sy kena buat 2 website iaitu final exam dan portfolio.So sy x anggap berat bila buat dua website.sy anggap buat website portfolio ni pasti akan membantu sy me mahirkan lagi dalam pgunaan software dreamwwaver tuk hasilkan website yg lain nanti.

HOME PAGE

Screenshot (126)

Sebenarnya home page ni, sy ada letak menggunakan adobe flash. Bila preview di browser, perkataan “WELCOME TO MY PORTFOLIO” akan bergerak.

ABOUT ME (HOME)
Screenshot (122)

MY ARTWORK

Screenshot (123)

Bahagian page ni, sy lebih kepada memaparkan gambar2 hasil kerja sy di koleh.Di tepi tu, icon picture kucing boleh berfungsi sebagai button. Bila klik, ia akan berubah menukarkan kepada gambar yang lain. Icon di bawah gambar juga berfungsi sebagi button. Ia akan memaparkan link baru baru seperti Magazine, 3D Animation dan lain2.

MY RESUMEScreenshot (124)

Bahagian ini pula sy buat tentang resume kerja sy. Icon love tu adalah button.bila klik,ia akan mngubah image baru. Image tu sy edit mngunakan photoshop.

CONTACT ME
Screenshot (125)

Ini pula ada bahagian contact. so sy letak data tentang informasi contact sy dan disebelah tu untuk orang hantar email pada sy.(Ia cuma design.)

So boleh nampak ada perubahan website sy sebelum ni. 🙂

Kemudian setelah itu, sy siapkan 3D dan kemudian barulah final project..

ASSIGNMENT 1

Assignment 1

ASSIGMENT 2

PrintCmyk

ASSIGNMENT 3
Print

Dan seterusnya sy buat final project sy. Memang malang la nasib sy masa tgh siapkan kerja ni.  Apa yang sy x blh lupa,sy sanggup berpenat2 tuk siapkan kerja..sy berdepan dgn masalah kerjasama dalam kumpulan,ada masalah kesihatan, sanggup sakit kepala smata2 nak blaja kerja2 web (belajar coding dan sebagainya.)
Tapi perkara yang sy tak lupa sebelum tggl 3 hari tuk buat presentation, memang last minit tuk buat printing akibat byk mslh sblm ni, sy terpaksa 2 kali alami berulang alik jalan ke sana sini di kk. Pjalanan sy sgt complicated. Dari satu tempat ke satu tempat yang lain,sy hanya menaiki bas dan berjalan kaki semata2 kerana mencari printing.  Masa itu hanya tuhan dan mamy saja yang dapat melihat kesungguhan sy siapkan kerja final project :”(
Jenis sy,sy sanggup berpenat2 dulu.selagi x siap,slagi itu sy x kan duduk diam….

Malangnya sy sgt kecewa boof pameran sy sgt simple dan kekurangan bahan.sy diberi dugaan lagi,sy tiada duit tuk beli barangan penting dan print. Semasa sy kemas boof sy di kolej, sy hampir berputus asa..tapi at the end, sy  redha… sy kata dalam hati, at least tuhan da nampak sy berusaha sungguh2. Apa2pun biar nampak simple tapi sy cuba creatifkan meja sy dgn bahan yang ada.. allahamdulliah,walaupun meja boof sy bknlah yg terbaik, tapi sy berpuas hati jugalah..

IMG-20150123-WA0023

IMG-20150123-WA0024

IMG-20150123-WA0040

IMG-20150123-WA0026

 

Anyway sy sgt kagum dengan kawan2 sy yang lain. Mereka mmpunyai persembahan yang baik juga. Ada yang buat cerita guna 3D,buat komik,buat dokumentari mengenai penampakan alam ghaib,buat bisnes card,sampul surat dan sebagainya untuk restoran atau bakery (graphic design) dan sebagainya..

IMG-20150123-WA0047

IMG-20150123-WA0043

IMG-20150123-WA0042

IMG-20150123-WA0041

IMG-20150123-WA0033

IMG-20150123-WA0030

IMG-20150123-WA0039
IMG-20150123-WA0027
IMG-20150123-WA0022

IMG-20150123-WA0021

IMG-20150123-WA0020

IMG-20150123-WA0034

Oh ya,mengenai presentation sy,allahamdullilah. Komen judge semuanya baik2. Cuma ada komplen sedikit kerja bahagian kawan sy buat (editing picture). Tapi overall mereka yang melihat persembahan sy, mereka rasa tertarik melihat website yg tak seberapa itu. Masa sy mula menerangkan hasil kerja sy, sy mdgr mereka kata “woww”… sy pun mcm btambah malu  pula bila nak terangkan.hehhe sy rasa rendah diri sgt sbb takut mereka tidak suka melihat hasil kerja sy.Apa2pun walaupun nervous sy cuba bersikap bersahaja.allahamdullilah selepas abis buat presentation,segala kpenatan dan kerisauan sy semuanya lenyap..sy tersenyum x berhenti2 dgn perasaan yang freedom.. 🙂

Advertisements

TIPS BUAT DUIT MELALUI BLOG

can-you-make-money-blogging

Sudah tentu berblogging juga dapat MENGHASILKAN DUIT. Siapa kata berblogging ni hanya bertujuan untuk berkongsi cerita.

Jadi apakah tips2nya?

MEMBUAT PROGRAM AFFLIATE

Google-Affiliate-Ads-Blogger

Mempromosikan produk kepada pihak lain (usahawan atau syarikat). Jika ada orang membeli produk tersebut melalui link affiliate kita,Kita mendapat bayaran (komisen).

Pembeli akan klik pada link affiliate agen. Apabila pembeli melakukan pembelian produk yang dipromosikan itu, maka sistem akan merekod jumlah komisen yang berhak agen dapat.

BUAT IKLAN DALAM BLOG

Kebanyakan blogger sering menggunakan teknik ini. Dalam blog, mereka menyediakan ruangan iklan di beberapa sudut blog mereka dan sewakannya kepada pengiklan-pengiklan yang berminat. Biasanya pengiklan akan mencari blogger popular untuk mempromote iklan mereka dan peranan blogger hanya perlu menarik traffic saja.

Contohnya :

Google-Adsense-Is-The-Best-Advertising-Network

Google adsense-(http://www.google.com/adsense/start/)

Nuffnang-Logo

Nuffnang-(http://www.nuffnang.com.my/)

DIGITAL MEDIA VANTAGE (http://www.innity.com/)

Skyad–  http://www.skyad.com/

komli_logo

Admax / Komli – (http://www.komli.com/in/)

JUAL BLOG

Kepada sesiapa yang tidak berminat dengan dunia promosi atau seo, amat sesuai jika orang itu mempunyai kelebihan dalam hal2 penulisan artikel dalam blog. Orang itu hanya perlu membeli domain tld yang sesuai dengan artikel yang dikarang. Semestinya artikel yang dikarang itu perlu la berkualiti dan kemudian bila siap, letak iklan “BLOG UNTUK DIJUAL” di blog sendiri.

Boleh jual mengiklan penjualan blog di Flippa.com

flippa-2

JUAL PAUTAN BLOG

MageNet.com akan membeli pautan yang anda buat di blog. Apa yang pelu buat, daftar dan muat turunkan di MageNet.

Screenshot (128)

JUAL PRODUK SENDIRI
Jika ada mempunyai modal produk sendiri untuk dijual seperti jualan cake,E-book,barangan terpakai dan sebagainya,anda boleh buat iklan dalam blog anda.Anda juga boleh cari kawan-kawan yang ada perniagaan.Jika ada orang yangg datang menerusi blog anda, anda boleh dapat komisyen.

Kalo dalam bidang penghasilan duit ini tidak semestinya ia akn terus datang kepada kita. Kesabaran dan berusaha itu perlu ada dalam diri. Siapa tau kita akan menjadi jutawan blogger jika kita terus mencari jalan untuk mendapat duit melalui blogger.Tiada yang mustahil.Keyakinan terhadap usaha sendiri pasti membuahkan hasil yang luar biasa 😀

PENGALAMAN SEMASA MENGHADAPI FINAL PROJECT MULTIMEDIA ~

Aik, tiba2 pula terasa kekok bila nak tulis artikel yang seterusnya ni..hehehe.almaklum la masi baru lagi dalam bab2 penulisan.so
Slow down,.~spontan ja la kan…:P
Anyway sy mmg x lupa peristiwa ni. Sangat bersejarah bagi sy sbb banyak dugaan yang sy lalui sebelum sy buat presentation depan orang ramai..=_= Dalam final project multimedia sy ni, sy pilih “web design” dan sy buat kerja ni secara bkumpulan.Tapi 2  org sahaja. Sy x sangka begitu beraninya sy pilih project ni sedangkan sy masih belum lagi mahir dalam hal2 html ,css, dan dreamweaver.Tapi kerana minat,ada target, dan sahut cabaran,sy belajar plahan2.Sebelum final semi ni,sy ada juga ambil course creative web design tapi itu pun masi noob.~

Screenshot (118)

Screenshot (119)

Screenshot (120)

Screenshot (121)

Memang sy akui website sy ni agak kurang creative. Masih baru dalam dunia dreamweaver.

Untuk final project kami ni,kami hanya d bagi tempoh 3 bulan tuk siapkan kerja. Yang sedihnya, sudalah sy punya project ni  mencabar ,kena byk mgkaji dan gunakan otak, then ada lagi subjek yang perlu sy ambil iaitu 3D dan portfolio. Boleh katakan subjek ni agak berat utk dipelajari terutamanya 3D~. Dahlah guna software yg mmg merumitkan ,bila masuk bab2 render kerja g, fuhhh… sgt2 mcabar keimanan.Tapi at the end, sy cuba trima cabaran ni..Sy set fikiran sy hanya mau buat yg terbaik utk last sem.Walaupun final project itu penting tapi sy x mau 2 subjek ni diabaikan. Sy x mau buat kerja asalkan siap.

Dalam proses kerja ni, mula2 sy cuba aturkan masa tuk siapkan satu persatu..first portfolio..,oh ya terlupa pula sy nak bagitahu.Dalam sem tu sy kena buat 2 website iaitu final exam dan portfolio.So sy x anggap berat bila buat dua website.sy anggap buat website portfolio ni pasti akan membantu sy me mahirkan lagi dalam pgunaan software dreamwwaver tuk hasilkan website yg lain nanti.

HOME PAGE

Screenshot (126)

Sebenarnya home page ni, sy ada letak menggunakan adobe flash. Bila preview di browser, perkataan “WELCOME TO MY PORTFOLIO” akan bergerak.

ABOUT ME (HOME)
Screenshot (122)

MY ARTWORK

Screenshot (123)

Bahagian page ni, sy lebih kepada memaparkan gambar2 hasil kerja sy di koleh.Di tepi tu, icon picture kucing boleh berfungsi sebagai button. Bila klik, ia akan berubah menukarkan kepada gambar yang lain. Icon di bawah gambar juga berfungsi sebagi button. Ia akan memaparkan link baru baru seperti Magazine, 3D Animation dan lain2.

MY RESUMEScreenshot (124)

Bahagian ini pula sy buat tentang resume kerja sy. Icon love tu adalah button.bila klik,ia akan mngubah image baru. Image tu sy edit mngunakan photoshop.

CONTACT ME
Screenshot (125)

Ini pula ada bahagian contact. so sy letak data tentang informasi contact sy dan disebelah tu untuk orang hantar email pada sy.(Ia cuma design.)

So boleh nampak ada perubahan website sy sebelum ni. 🙂

Kemudian setelah itu, sy siapkan 3D dan kemudian barulah final project..

ASSIGNMENT 1

Assignment 1

ASSIGMENT 2

PrintCmyk

ASSIGNMENT 3
Print

Dan seterusnya sy buat final project sy. Memang malang la nasib sy masa tgh siapkan kerja ni.  Apa yang sy x blh lupa,sy sanggup berpenat2 tuk siapkan kerja..sy berdepan dgn masalah kerjasama dalam kumpulan,ada masalah kesihatan, sanggup sakit kepala smata2 nak blaja kerja2 web (belajar coding dan sebagainya.)
Tapi perkara yang sy tak lupa sebelum tggl 3 hari tuk buat presentation, memang last minit tuk buat printing akibat byk mslh sblm ni, sy terpaksa 2 kali alami berulang alik jalan ke sana sini di kk. Pjalanan sy sgt complicated. Dari satu tempat ke satu tempat yang lain,sy hanya menaiki bas dan berjalan kaki semata2 kerana mencari printing.  Masa itu hanya tuhan dan mamy saja yang dapat melihat kesungguhan sy siapkan kerja final project :”(
Jenis sy,sy sanggup berpenat2 dulu.selagi x siap,slagi itu sy x kan duduk diam….

Malangnya sy sgt kecewa boof pameran sy sgt simple dan kekurangan bahan.sy diberi dugaan lagi,sy tiada duit tuk beli barangan penting dan print. Semasa sy kemas boof sy di kolej, sy hampir berputus asa..tapi at the end, sy  redha… sy kata dalam hati, at least tuhan da nampak sy berusaha sungguh2. Apa2pun biar nampak simple tapi sy cuba creatifkan meja sy dgn bahan yang ada.. allahamdulliah,walaupun meja boof sy bknlah yg terbaik, tapi sy berpuas hati jugalah..

IMG-20150123-WA0023

IMG-20150123-WA0024

IMG-20150123-WA0040

IMG-20150123-WA0026

 

Anyway sy sgt kagum dengan kawan2 sy yang lain. Mereka mmpunyai persembahan yang baik juga. Ada yang buat cerita guna 3D,buat komik,buat dokumentari mengenai penampakan alam ghaib,buat bisnes card,sampul surat dan sebagainya untuk restoran atau bakery (graphic design) dan sebagainya..

IMG-20150123-WA0047

IMG-20150123-WA0043

IMG-20150123-WA0042

IMG-20150123-WA0041

IMG-20150123-WA0033

IMG-20150123-WA0030

IMG-20150123-WA0039
IMG-20150123-WA0027
IMG-20150123-WA0022

IMG-20150123-WA0021

IMG-20150123-WA0020

IMG-20150123-WA0034

Oh ya,mengenai presentation sy,allahamdullilah. Komen judge semuanya baik2. Cuma ada komplen sedikit kerja bahagian kawan sy buat (editing picture). Tapi overall mereka yang melihat persembahan sy, mereka rasa tertarik melihat website yg tak seberapa itu. Masa sy mula menerangkan hasil kerja sy, sy mdgr mereka kata “woww”… sy pun mcm btambah malu  pula bila nak terangkan.hehhe sy rasa rendah diri sgt sbb takut mereka tidak suka melihat hasil kerja sy.Apa2pun walaupun nervous sy cuba bersikap bersahaja.allahamdullilah selepas abis buat presentation,segala kpenatan dan kerisauan sy semuanya lenyap..sy tersenyum x berhenti2 dgn perasaan yang freedom.. 🙂

HASIL KERJA FINAL PROJECT MULTIMEDIA

Screenshot (130) Screenshot (131)
Screenshot (133) Screenshot (134) Screenshot (135) Screenshot (139) Screenshot (140) Screenshot (141)

TIPS BERBLOGGING BAGI PEMULA

So antara tip2 berblogging bagi pemula :

  • MINAT

63bde52b29395a5bd365924ef699038c_peace_love_blog_mousepad-p144621550379032750envq7_400-1

Pastikan orang yang suka berblogging ni ada sikap yang suka berkongsi cerita melalui penulisan. kalo tak da sikap tu, susah lah nak buat blog sendiri kerana melalui rasa minat ni,kita dapat bergerak secara spontan bila berblogging. Secara automatik, minda dan tangan kita mudah belajar untuk berkongsi dan menulis sesuatu artikle.

  • MENGGUNAKAN  PENULISAN YANG BAIK DAN MUDAH DIFAHAMI.

Didunia ni bermacam-macam ragam manusia dan mempunyai keunikan dan kelemahan masing2. Bagi orang berblogging ni tidak semestinya semua orang mahir dalam penulisan tapi jika orang itu mempunyai minat yang mendalam,pasti orang itu akan mudah belajar dalam penulisan.(Seeloknya gunalah penulisan spontan tapi biar dengan bahasa yang baik)

Elakkan penggunaan bahasa yang orang tidak faham.

Contohnya Ituew, syz, babyzz dan sebagainya.(sy pun tak tahu sangat..hehehe)

kalo tak,kita berblogging ibarat tengah siok sendiri je sebab orang pun tak faham apa yang diceritakan.. :p

  • “BE YOURSELF”

Colorful-be-yourself

maksudnya di sini, bila kita ingin bercerita sesuatu perkara dalam blog kita perlu jadi diri sendiri.Stiap penyampaian dalam sebuah artikel, kita yang akan menyampaikan cerita mengikut rentak diri kita. Samaada menulis secara spontan, skema, lawak dan sebagainya. Bagi yang pemula, pasti ada yang akan mengcopy paste bila ketiadaan idea utk menulis blog. Pendapat sy, sebaiknya kita perlu banyak buat research dalam melihat cara penulisan. Bila dapat idea dalam topik yang sama, contohnya “tips berblogging”,gunakan otak dan belajar menyusun ayat mengikut sendiri. Nahhh, itukan namanya “kelainan”.heheh

  • MEMPUNYAI IDEA DAN CERITA2 YANG MENARIK

man-thinking-about-blogging (1)

 pastinya orang akan selalu ke blog kita kerana tertarik dengan cerita2      yang kita sampaikan. Be creative~!Dalam dunia blogger ni, kita akan    menyampaikan cerita topik yang sama. jadi kita perlu mengeluarkan  idea2 dan cara pyampaian yang berlainan .Fikirkan topik yang orang lain  pasti akan baca contohnya cerita lawak,tips2 dan sebagainya

 

  • PEMILIHAN  TEMPLATE DESIGN YANG MENARIK

-Sebagai pemula, sy akui memang agak sukar untuk kita memilih design template yang bersesuaiam. Pendapat sy, pilihlah design yang simple tetapi menarik. Contohnya seperti ini ;

lucyscreenshot

 

premade-blogger-template-simple-black-and-white-modern-jayne

Bila kita lihat design ni, ia sangat kemas dan tersusun walaupun simple.okay la kan..Daripada kita buat design letak mcm2 gambar dan background yang tak bersesuaian.,orang pun akan tak da mood nak lawat blog kita.

pennyjuice

Ini salah satu contoh penggunaan warna yang menyakitkan mata orang lain.

picture-271

Jangan lah terlalu simple macam ni. Reka letak ,penyusunan gambar dan teks  pula tidak bersesuaian.

so biar la simple dulu, bila da terjentik hati nak nampak blogger lebih unik,  belajarla perlahan2 buat template mgikut citarasa sendiri.kalo x mampu, beli template ke dari mana2 website.(bagi org yg sudi keluarkan kos). Jadi itulah tips yang perlu diambil berat bagi yang pemula macam sy ni. Banyak lagi tips dalam berblogging ni tapi ini saja la dulu…Sy akan sharing tips2 yang seterusnya..<3

 

SELAMAT DATANG KE DUNIA BERBLOGGING, FY ~!

Halo , halo , halo …. 😀

Say hi to everyone here~! ❤

hello

Honestly sy memang tak da pengalaman langsung dalam bidang berblogging ni. Biasanya sy lebih suka melihat blog2 orang lain saja. so mesti tertanya2 kenapa da umur 25 tahun,baru start nak berblogging?? XD ahahaha..well oleh kerana sy orang yang masi baru dalam bidang ni, jadi biarlah pembuka post pertama saya ni bercerita sedikit tentang TERJENTIKNYA hati tiba2 nak berblog..Hihihihi

Alkisahnya begini,.

Sebenarnya sy budak student college cosmopoint sabah. (Dah nak abis da pun.hehehe..) Baru2 ni, saya da pun ambil FINAL PROJECT MULTIMEDIA. Kira sem akhir da hanya tinggal buat thesis kerja ja la. So sy anggap abis da perjuangan sy dalam saat2 penting sy sebagai student.. (ada masa nanti, sy nak share pasal pengalaman sy masa berdepan dengan final exam.) Da abis semua tu, sy bercadang nak berehat dalam 1 minggu ni. Tapi fikiran sy selalu memikirkan tentang ilmu yang belajar sebelum ni. Sy berharap apa yang sy belajar tu takkan hilang walaupun sy da abis blajar. Lagi pun boleh dikatakan project akhir yang sy ambil tu, memang minat sy iaitu “WEB DESIGN”. Alaaaa…,belum pro lagi la,~masi baru lagi la dalam bidang tu..hehehe.Tapi sy pasti akan pertingkatkannya lagi. 🙂

Baru2 ni sy ada try buat website baru guna DREAMWEAVER.Tapi belum siap lagi.. tau la kalo nak buat design ni cerewet skit . Biasanya google dan youtube ni adalah sumber utama untuk sy buat rujukan. Honestly sy memang ada angan2 nak berniaga jual template website bila da mahir dalam pembangunan web. so sy pun banyak buat research. then sy tiba2 dpt IDEA. 😀 😀

IdeaGirl

Apa kata kalo sy cuba buka satu website sy dari blogspot ataupun wordpress then bila da rasa confident da mahir buat web tu,kot2 boleh berniaga jual template melalui situ? hahahah (berangan2 la kata kan tapi sapa tahu ia menjadi kenyataan kalo sy berusaha,..aiseh..hehehe) Dari situlah sy buat reseach lagi untuk blogspot dan wordpress. Nampaknya peluang rezeki tu ada dimana2 saja. Sy melihat orang semakin bijak dalam berniaga melalui blog atau internet. Bertambah niat dan nekad sy untuk mencuba nasib seperti mereka inshaallah..Tapikan sy tak berharap apa2 .Sy cuma ingin mencuba sesuatu baru dalam dunia blog.Bukan kerana nak popular atau apa, tapi rasanya berblogging ni mungkin boleh membawa hasil pendapatan kalo kita tau selok belok dalam pencarian rezeki disini. Jikalau rezeki tidak menyebelahi sy disini, anggap saja ini satu perkongsian hidup dan ilmu. Bila kita suka membaca dan berkongsi melalui blog, akan ada serba sedikit ilmu yang kita dapat .

 

BAK KATA PEPATAH LIRIK DALAM LAGU JOE FLIZZOW

“ANGAN- ANGAN JADI IMPIAN, IMPIAN JADI CITA-CITA”

 

dreams_really_do_come_true make-dreams-come-true