PENGALAMAN SEMASA MENGHADAPI FINAL PROJECT MULTIMEDIA ~

Aik, tiba2 pula terasa kekok bila nak tulis artikel yang seterusnya ni..hehehe.almaklum la masi baru lagi dalam bab2 penulisan.so
Slow down,.~spontan ja la kan…:P
Anyway sy mmg x lupa peristiwa ni. Sangat bersejarah bagi sy sbb banyak dugaan yang sy lalui sebelum sy buat presentation depan orang ramai..=_= Dalam final project multimedia sy ni, sy pilih “web design” dan sy buat kerja ni secara bkumpulan.Tapi 2  org sahaja. Sy x sangka begitu beraninya sy pilih project ni sedangkan sy masih belum lagi mahir dalam hal2 html ,css, dan dreamweaver.Tapi kerana minat,ada target, dan sahut cabaran,sy belajar plahan2.Sebelum final semi ni,sy ada juga ambil course creative web design tapi itu pun masi noob.~

Screenshot (118)

Screenshot (119)

Screenshot (120)

Screenshot (121)

Memang sy akui website sy ni agak kurang creative. Masih baru dalam dunia dreamweaver.

Untuk final project kami ni,kami hanya d bagi tempoh 3 bulan tuk siapkan kerja. Yang sedihnya, sudalah sy punya project ni  mencabar ,kena byk mgkaji dan gunakan otak, then ada lagi subjek yang perlu sy ambil iaitu 3D dan portfolio. Boleh katakan subjek ni agak berat utk dipelajari terutamanya 3D~. Dahlah guna software yg mmg merumitkan ,bila masuk bab2 render kerja g, fuhhh… sgt2 mcabar keimanan.Tapi at the end, sy cuba trima cabaran ni..Sy set fikiran sy hanya mau buat yg terbaik utk last sem.Walaupun final project itu penting tapi sy x mau 2 subjek ni diabaikan. Sy x mau buat kerja asalkan siap.

Dalam proses kerja ni, mula2 sy cuba aturkan masa tuk siapkan satu persatu..first portfolio..,oh ya terlupa pula sy nak bagitahu.Dalam sem tu sy kena buat 2 website iaitu final exam dan portfolio.So sy x anggap berat bila buat dua website.sy anggap buat website portfolio ni pasti akan membantu sy me mahirkan lagi dalam pgunaan software dreamwwaver tuk hasilkan website yg lain nanti.

HOME PAGE

Screenshot (126)

Sebenarnya home page ni, sy ada letak menggunakan adobe flash. Bila preview di browser, perkataan “WELCOME TO MY PORTFOLIO” akan bergerak.

ABOUT ME (HOME)
Screenshot (122)

MY ARTWORK

Screenshot (123)

Bahagian page ni, sy lebih kepada memaparkan gambar2 hasil kerja sy di koleh.Di tepi tu, icon picture kucing boleh berfungsi sebagai button. Bila klik, ia akan berubah menukarkan kepada gambar yang lain. Icon di bawah gambar juga berfungsi sebagi button. Ia akan memaparkan link baru baru seperti Magazine, 3D Animation dan lain2.

MY RESUMEScreenshot (124)

Bahagian ini pula sy buat tentang resume kerja sy. Icon love tu adalah button.bila klik,ia akan mngubah image baru. Image tu sy edit mngunakan photoshop.

CONTACT ME
Screenshot (125)

Ini pula ada bahagian contact. so sy letak data tentang informasi contact sy dan disebelah tu untuk orang hantar email pada sy.(Ia cuma design.)

So boleh nampak ada perubahan website sy sebelum ni. 🙂

Kemudian setelah itu, sy siapkan 3D dan kemudian barulah final project..

ASSIGNMENT 1

Assignment 1

ASSIGMENT 2

PrintCmyk

ASSIGNMENT 3
Print

Dan seterusnya sy buat final project sy. Memang malang la nasib sy masa tgh siapkan kerja ni.  Apa yang sy x blh lupa,sy sanggup berpenat2 tuk siapkan kerja..sy berdepan dgn masalah kerjasama dalam kumpulan,ada masalah kesihatan, sanggup sakit kepala smata2 nak blaja kerja2 web (belajar coding dan sebagainya.)
Tapi perkara yang sy tak lupa sebelum tggl 3 hari tuk buat presentation, memang last minit tuk buat printing akibat byk mslh sblm ni, sy terpaksa 2 kali alami berulang alik jalan ke sana sini di kk. Pjalanan sy sgt complicated. Dari satu tempat ke satu tempat yang lain,sy hanya menaiki bas dan berjalan kaki semata2 kerana mencari printing.  Masa itu hanya tuhan dan mamy saja yang dapat melihat kesungguhan sy siapkan kerja final project :”(
Jenis sy,sy sanggup berpenat2 dulu.selagi x siap,slagi itu sy x kan duduk diam….

Malangnya sy sgt kecewa boof pameran sy sgt simple dan kekurangan bahan.sy diberi dugaan lagi,sy tiada duit tuk beli barangan penting dan print. Semasa sy kemas boof sy di kolej, sy hampir berputus asa..tapi at the end, sy  redha… sy kata dalam hati, at least tuhan da nampak sy berusaha sungguh2. Apa2pun biar nampak simple tapi sy cuba creatifkan meja sy dgn bahan yang ada.. allahamdulliah,walaupun meja boof sy bknlah yg terbaik, tapi sy berpuas hati jugalah..

IMG-20150123-WA0023

IMG-20150123-WA0024

IMG-20150123-WA0040

IMG-20150123-WA0026

 

Anyway sy sgt kagum dengan kawan2 sy yang lain. Mereka mmpunyai persembahan yang baik juga. Ada yang buat cerita guna 3D,buat komik,buat dokumentari mengenai penampakan alam ghaib,buat bisnes card,sampul surat dan sebagainya untuk restoran atau bakery (graphic design) dan sebagainya..

IMG-20150123-WA0047

IMG-20150123-WA0043

IMG-20150123-WA0042

IMG-20150123-WA0041

IMG-20150123-WA0033

IMG-20150123-WA0030

IMG-20150123-WA0039
IMG-20150123-WA0027
IMG-20150123-WA0022

IMG-20150123-WA0021

IMG-20150123-WA0020

IMG-20150123-WA0034

Oh ya,mengenai presentation sy,allahamdullilah. Komen judge semuanya baik2. Cuma ada komplen sedikit kerja bahagian kawan sy buat (editing picture). Tapi overall mereka yang melihat persembahan sy, mereka rasa tertarik melihat website yg tak seberapa itu. Masa sy mula menerangkan hasil kerja sy, sy mdgr mereka kata “woww”… sy pun mcm btambah malu  pula bila nak terangkan.hehhe sy rasa rendah diri sgt sbb takut mereka tidak suka melihat hasil kerja sy.Apa2pun walaupun nervous sy cuba bersikap bersahaja.allahamdullilah selepas abis buat presentation,segala kpenatan dan kerisauan sy semuanya lenyap..sy tersenyum x berhenti2 dgn perasaan yang freedom.. 🙂

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s