TIPS BUAT DUIT MELALUI BLOG

can-you-make-money-blogging

Sudah tentu berblogging juga dapat MENGHASILKAN DUIT. Siapa kata berblogging ni hanya bertujuan untuk berkongsi cerita.

Jadi apakah tips2nya?

MEMBUAT PROGRAM AFFLIATE

Google-Affiliate-Ads-Blogger

Mempromosikan produk kepada pihak lain (usahawan atau syarikat). Jika ada orang membeli produk tersebut melalui link affiliate kita,Kita mendapat bayaran (komisen).

Pembeli akan klik pada link affiliate agen. Apabila pembeli melakukan pembelian produk yang dipromosikan itu, maka sistem akan merekod jumlah komisen yang berhak agen dapat.

BUAT IKLAN DALAM BLOG

Kebanyakan blogger sering menggunakan teknik ini. Dalam blog, mereka menyediakan ruangan iklan di beberapa sudut blog mereka dan sewakannya kepada pengiklan-pengiklan yang berminat. Biasanya pengiklan akan mencari blogger popular untuk mempromote iklan mereka dan peranan blogger hanya perlu menarik traffic saja.

Contohnya :

Google-Adsense-Is-The-Best-Advertising-Network

Google adsense-(http://www.google.com/adsense/start/)

Nuffnang-Logo

Nuffnang-(http://www.nuffnang.com.my/)

DIGITAL MEDIA VANTAGE (http://www.innity.com/)

Skyad–  http://www.skyad.com/

komli_logo

Admax / Komli – (http://www.komli.com/in/)

JUAL BLOG

Kepada sesiapa yang tidak berminat dengan dunia promosi atau seo, amat sesuai jika orang itu mempunyai kelebihan dalam hal2 penulisan artikel dalam blog. Orang itu hanya perlu membeli domain tld yang sesuai dengan artikel yang dikarang. Semestinya artikel yang dikarang itu perlu la berkualiti dan kemudian bila siap, letak iklan “BLOG UNTUK DIJUAL” di blog sendiri.

Boleh jual mengiklan penjualan blog di Flippa.com

flippa-2

JUAL PAUTAN BLOG

MageNet.com akan membeli pautan yang anda buat di blog. Apa yang pelu buat, daftar dan muat turunkan di MageNet.

Screenshot (128)

JUAL PRODUK SENDIRI
Jika ada mempunyai modal produk sendiri untuk dijual seperti jualan cake,E-book,barangan terpakai dan sebagainya,anda boleh buat iklan dalam blog anda.Anda juga boleh cari kawan-kawan yang ada perniagaan.Jika ada orang yangg datang menerusi blog anda, anda boleh dapat komisyen.

Kalo dalam bidang penghasilan duit ini tidak semestinya ia akn terus datang kepada kita. Kesabaran dan berusaha itu perlu ada dalam diri. Siapa tau kita akan menjadi jutawan blogger jika kita terus mencari jalan untuk mendapat duit melalui blogger.Tiada yang mustahil.Keyakinan terhadap usaha sendiri pasti membuahkan hasil yang luar biasa 😀

Advertisements

TIPS BERBLOGGING BAGI PEMULA

So antara tip2 berblogging bagi pemula :

  • MINAT

63bde52b29395a5bd365924ef699038c_peace_love_blog_mousepad-p144621550379032750envq7_400-1

Pastikan orang yang suka berblogging ni ada sikap yang suka berkongsi cerita melalui penulisan. kalo tak da sikap tu, susah lah nak buat blog sendiri kerana melalui rasa minat ni,kita dapat bergerak secara spontan bila berblogging. Secara automatik, minda dan tangan kita mudah belajar untuk berkongsi dan menulis sesuatu artikle.

  • MENGGUNAKAN  PENULISAN YANG BAIK DAN MUDAH DIFAHAMI.

Didunia ni bermacam-macam ragam manusia dan mempunyai keunikan dan kelemahan masing2. Bagi orang berblogging ni tidak semestinya semua orang mahir dalam penulisan tapi jika orang itu mempunyai minat yang mendalam,pasti orang itu akan mudah belajar dalam penulisan.(Seeloknya gunalah penulisan spontan tapi biar dengan bahasa yang baik)

Elakkan penggunaan bahasa yang orang tidak faham.

Contohnya Ituew, syz, babyzz dan sebagainya.(sy pun tak tahu sangat..hehehe)

kalo tak,kita berblogging ibarat tengah siok sendiri je sebab orang pun tak faham apa yang diceritakan.. :p

  • “BE YOURSELF”

Colorful-be-yourself

maksudnya di sini, bila kita ingin bercerita sesuatu perkara dalam blog kita perlu jadi diri sendiri.Stiap penyampaian dalam sebuah artikel, kita yang akan menyampaikan cerita mengikut rentak diri kita. Samaada menulis secara spontan, skema, lawak dan sebagainya. Bagi yang pemula, pasti ada yang akan mengcopy paste bila ketiadaan idea utk menulis blog. Pendapat sy, sebaiknya kita perlu banyak buat research dalam melihat cara penulisan. Bila dapat idea dalam topik yang sama, contohnya “tips berblogging”,gunakan otak dan belajar menyusun ayat mengikut sendiri. Nahhh, itukan namanya “kelainan”.heheh

  • MEMPUNYAI IDEA DAN CERITA2 YANG MENARIK

man-thinking-about-blogging (1)

 pastinya orang akan selalu ke blog kita kerana tertarik dengan cerita2      yang kita sampaikan. Be creative~!Dalam dunia blogger ni, kita akan    menyampaikan cerita topik yang sama. jadi kita perlu mengeluarkan  idea2 dan cara pyampaian yang berlainan .Fikirkan topik yang orang lain  pasti akan baca contohnya cerita lawak,tips2 dan sebagainya

 

  • PEMILIHAN  TEMPLATE DESIGN YANG MENARIK

-Sebagai pemula, sy akui memang agak sukar untuk kita memilih design template yang bersesuaiam. Pendapat sy, pilihlah design yang simple tetapi menarik. Contohnya seperti ini ;

lucyscreenshot

 

premade-blogger-template-simple-black-and-white-modern-jayne

Bila kita lihat design ni, ia sangat kemas dan tersusun walaupun simple.okay la kan..Daripada kita buat design letak mcm2 gambar dan background yang tak bersesuaian.,orang pun akan tak da mood nak lawat blog kita.

pennyjuice

Ini salah satu contoh penggunaan warna yang menyakitkan mata orang lain.

picture-271

Jangan lah terlalu simple macam ni. Reka letak ,penyusunan gambar dan teks  pula tidak bersesuaian.

so biar la simple dulu, bila da terjentik hati nak nampak blogger lebih unik,  belajarla perlahan2 buat template mgikut citarasa sendiri.kalo x mampu, beli template ke dari mana2 website.(bagi org yg sudi keluarkan kos). Jadi itulah tips yang perlu diambil berat bagi yang pemula macam sy ni. Banyak lagi tips dalam berblogging ni tapi ini saja la dulu…Sy akan sharing tips2 yang seterusnya..<3